G&E in de USA.
Deel 2: Onze eerste week in California


Geschreven op 1 november 2001, bewerkt op 9 november 2001.

Aankomst in de Verenigde Staten

Zondagochtend begon ons grote avontuur dan echt. Vanwege een technische storing had onze vlucht 5 uur vertraging, maar eindelijk kwamen we dan op San Francisco International Airport aan. Mijn broer Arjan, die ook in de Bay Area woont, en zijn vrouw Renu stonden ons al op te wachten. Na wat telefoneren en zoeken vonden we ook Lina weer in een KLM Cargo gebouwtje ergens op het terrein. We moesten nog eerst een stempel halen bij de douane 5 km verderop, maar toen mochten we de hevig brullende kat dan toch meenemen.

Ons appartement

We reden door naar ons voorlopige onderkomen in Santa Clara, in het appartementen-complex Bella Vista. Ons appartement ziet er keurig uit: twee slaapkamers, twee badkamers, een balkon, en een keuken met magnetron en afwasmachine. Ook was het netjes ingericht met meubilair, bestek, servies, lakens en handdoeken. Er stond zelfs een welkom-pakket met spaghetti, saus, geraspte kaas, zoutjes, water, en een tweede pakket op de badkamer met zeep, shampoo, en doucheschuim. We voelden ons er gelijk al thuis, helemaal nu Gerard ook weer een Internet provider heeft gevonden, zodat we weer "online" zijn! De huur is schrikbarend hoog: 3500 dollar per maand (dat is dus 8500 gulden !!!!). Gelukkig betaalt Gerards baas de eerste drie maanden, maar we willen wel zo snel mogelijk een huis kopen.

Het appartementencomplex is prachtig aangelegd, met veel bomen, bloemen en grasveldjes. Alles wordt automatisch gesproeid, omdat het hier niet zo vaak regent, dus het ziet er fris en groen uit. Overal staan mannen te schoffelen, of rijden onderhoudsmonteurs rond in een soort golfkarretjes. Er zijn twee zwembaden, een outdoor jacoozzi (bubbelbad) en een indoor fitnessruimte met een stuk of 15 apparaten. Gerard en ik hebben hier gisteren een halfuurtje doorgebracht, met als gevolg megaspierpijn! Een van de twee zwembaden is een zog. Lap-pool, een bad om baantjes te trekken. Volgens Gerard, die beweert de perfecte meter "in de benen" te hebben, is het een 25 meter bad, dus prima voor het zwemmen van mijn 40 baantjes (1 km).

Getting settled

De eerste drie dagen hier waren gereserveerd voor het regelen van wat belangrijke zaken. Maandag zijn we samen naar Gerards kantoor gegaan, Lumileds, dat vlak bij ons appt. zit. Hier hebben we met de personeelsfunctionaris gesproken over o.a. de medische verzekering, de "dental" (tandarts) en "vision" (bril) verzekeringen. Dit soort verzekeringen lopen via G's werk, en de werkgever betaalt een groot deel van de kosten. Daarom heten het "benefits", soort secundaire arbeidsvoorwaarden. Daarna hebben we een social security number aangevraagd (sofi nummer), want zonder dat kun je hier helemaal niets. Het is wel raar dat ik geen ss nummer krijg, omdat ik niet mag werken. Ik voel me hier dus echt een nul, alleen maar de vrouw van.

Nu G een ss nummer heeft, hebben we twee bankrekeningen geopend, en een credit card aangevraagd. Dit laatste is nodig om in Amerika een crediet-verleden op te bouwen. Hoe vaker je leent of met je creditkaart koopt, hoe meer punten je hebt, en hoe makkelijker je een nieuwe kaart kunt aanvragen, en een hypotheek kunt krijgen. Precies andersom als in NL, waar je juist probeert om zo weinig mogelijk te lenen.

Rij-examen....

Dinsdag hebben we de verkeersregels van California bestudeerd, omdat we hier een rijbewijs moeten hebben. Net zoals in NL bestaat het rijbewijs uit twee gedeelten, theorie en praktijk. De theorie viel nog niet mee, omdat je hier toch weer heel andere dingen moet weten als in NL. Niet alleen zijn de voorrangsregels anders, maar je moet ook weten wat je moet doen bij pech, en hoe de procedures zijn bij aanrijdingen en ongelukken. Zouden jullie het goede antwoord weten op de volgende vragen:
De antwoorden zijn: 18 inch, 5 dagen, van de curb af, downshift to lower gear, jij hebt voorrang, ja.

Gisteren zijn we samen naar de DMV gegaan (department of moter vehicles) om theorieexamen te doen. Dit gaat heel officieel, met vingerafdrukken, foto maken, en 36 multiple choice vragen beantwoorden. Je mag er 6 fout hebben, maar we hadden er allebei maar 2 fout. Hoera, allebei geslaagd! Volgende maand moeten we ons praktijkexamen doen, daar zie ik toch wel tegenop. Het duurt maar 20 minuten, waarvan je de eerste 5 minuten nog stilstaat, en moet laten zien dat je de ruitenwissers, toeter en remmen kunt vinden, maar daarna moet je echt met de instructeur de weg op....

Daagse dingen

Lina heeft de reis goed overleefd, ze vindt vooral het tapijt hier in de flat heerlijk. Ook is inmiddels voorzien van een nieuwe kattebak. Na enig zoeken hebben we ook houtkorrels als kattebakvulling gevonden, dit is in de VS niet zo ingeburgerd als in NL. Ze hebben hier geen Felix kattenbrokjes, maar wel Whiskas en Sheba, voor de rest zijn het allemaal andere merken. Dat geldt ook voor waspoeder, en schoonmaakmiddelen, heel veel merken zijn voor ons onbekend. Je moet helemaal opnieuw leren welke merken goed zijn, of goedkoop. Maar het is een feest om hier boodschappen te doen, enorm veel keus, gigantische winkels, en vriendelijke service aan de kassa. Alleen jammer dat er in een straal van 10 km om ons huis heen geen supermarkten lijken te zijn....

Het weer is heerlijk: 20 graden, zonnig met af en toe een wolk. Dinsdag hadden we een regenbui, heel bijzonder voor deze streek. Het was de eerste regen in maanden hier, en we kregen van Gerards nieuwe collegas al op de kop, dat we het Europese weer hadden meegenomen.

Halloween

Gisteren (31 okt) was het Halloween. Overal staan oranje pompoenen bij de huizen, en hier en daar hangen mensen heksen in de boom voor hun huis, of spinnenwebben, of spoken. Veel mensen, maar vooral kinderen gaan dan verkleed als spook of heks, en s avonds gaan kinderen langs de deur en zeggen : "trick or treat", (plagen of tracteren), en dan moet je ze iets geven, snoep of zo, anders halen ze een streek uit met je huis.

Om zelf ook een beetje in de stemming te komen heb ik deze pumpkin gekocht, bedoeld om een theelichtje in te zetten. Best sfeervol, alleen we hadden geen lucifers om het kaarsje mee aan te steken !

Veel ouders waren nogal bezorgd dit jaar. Elk jaar schijnen er kinderen snoep te krijgen met scheermesjes erin, want "grappenmakers" zijn overal. Bepaalde ziekenhuizen maakten zelfs reclame om je snoep te laten X-rayen. Maar dit jaar is men extra bezorgd dat er anthrax in het snoep kan zitten. Er wordt aangeraden alleen verpakte snoepjes aan te nemen, bv. verpakte Marsjes. Ik had ook wat repen gekocht, maar we hebben niemand aan de deur gehad. Het was wel grappig dat gisteren veel werknemers bij de DMV en de banken verkleed waren, als heks, Monica Lewinsky, Super woman, etc. Het is wel raar als je een bankrekening aan het openen bent, en je wordt geholpen door een man met een tovenaarsmuts op, maar het is wel grappig allemaal.

Alleen thuis...

Vandaag, donderdag 1 nov is het Gerards eerste werkdag. Omdat we nog maar 1 auto hebben, heb ik G vanochtend weggebracht, en haal ik hem straks weer op. Het is raar dat ik thuisblijf, maar ik heb nog zat werk liggen. Maar ik kan ook gaan shoppen, zwemmen, of in de zon liggen...! Of leren hoeveel inch er in een foot gaan (12 geloof ik), uitrekenen hoe lang ik ben in foot (5 foot 9, dacht ik), of uitzoeken wat mijn schoenmaat hier is (ik paste in een maatje 8.5). Niets is meer zeker hier, alles moet je overnieuw leren!

Engelse les: what did we learn this week?

De auto:
fully loaded: een auto met alles-erop-en-eraan wat accessoires betreft
keyless entry: afstandsbediening om auto te openen

Bij de bank:
checkings: bankrekening voor dagelijks gebruik (in tegenstelling tot savings: spaarrekening)

In en om het huis:
catlitter of catscoop: kattebakvulling
tea light candle: theelichtje (sommige woorden zijn verrassend hetzelfde)

Happy Halloween!

Groetjes, Gerard en EliesEinde van Deel 2: Onze eerste week.

Ga door naar Deel 3: Getting started.