Schildpadverzameling


Collectiegrootte: 1400 stuks (Januari 2003).

Hoe het begon

Mijn grootste hobby/gekte is het verzamelen van schildpadden. Ik ben begonnen toen ik een jaar of 10 was, en klasgenootjes konijntjes of hondjes gingen sparen. Mijn ouders hadden thuis drie schildpadden in de tuin lopen, en zelf kocht ik rond die tijd mijn eerste paar (levende) Roodwang-schildpadden, dus het lag voor de hand dat ik schildpadden ging verzamelen.
Bovendien, konijntjes waren veel te gemakkelijk! Die zag je overal. Schildpadden verzamelen was veel moeilijker, meer een uitdaging.
Toen ik wat ouder werd, en op de middelbare school kwam, was het natuurlijk niet zo stoer meer om beeldjes te verzamelen. De meeste van mijn vriendinnen hielden dan ook op met hun collecties. Maar ik ben fanatiek doorgegaan, door de jaren heen, en inmiddels (ik ben nu 37 jaar) heb ik er ruim 1400!

De verzameling

Inmiddels heb ik ruim 1400 schildpadden. Het zijn voornamelijk beeldjes van hout of steen, knuffels en magneetjes. De diverse schildpadden in mijn verzameling zijn allemaal genummerd (aan de onderkant) met een stickertje met daarop een nummer. Alle nummers staan in een MS Access database die ik zelf heb gemaakt. Zo kan ik gemakkelijk opzoeken van wie ik de de schildpad kreeg, wanneer, uit welk land hij komt en hoe hij er uit ziet.

Ook staat de functie van de schildpad erin. Ik kan dus snel een query (zoekopdracht) maken van bijvoorbeeld alle sleutelhangers. Dat is soms wel nodig, want de stickertjes met de nummers vallen na verloop van tijd nogal eens van de schildpad af, en met de database kan ik dan op zoek naar bv. alle schildpadden van die kleur, materiaal en lengte, om het juiste nummer weer te vinden. Binnenkort hoop ik met de digitale camera van mijn man van alle exemplaren een fotootje te maken. Deze foto's worden dan in de Access database gezet, zodat ik nog gemakkelijker kan zien om welke schildpad het gaat.

Behalve schildpadbeeldjes verzamel ik nog veel meer over schildpadden. Je kunt het zo gek niet verzinnen, ansichtkaarten, krantenberichten, stripverhalen, postzegels, kleren, als er een schildpad op staat, dan moet ik het hebben! :-))

Andere schildpadverzamelaars

Mijn verzameling van 1400 schildpadden is niet de grootste verzameling in Nederland, maar wel 1 van de grotere. Rond 1999 sprak ik een mevrouw die er toen 3000 had, en ik denk dat zij de grootste collectie heeft. Maar ik hoef me niet te schamen. Wie weet zijn er nog meer verzamelaars in Nederland. Misschien is het een leuk idee om op deze site een lijstje van verzamelaars te zetten?

Tot nu toe zijn mij de volgende verzamelaars bekend:

Kent of bent u een schildpadverzamelaar? Stuur mij dan een mailtje (elies*harbers.com), dan kan ik de lijst langer maken.