Blauwe Russen


Russisch Blauwe katten zijn een van de mooiste kattenrassen. De bekendste Blauwe Rus was Vashka, aan het hof van de een of andere Tsaar.

Vacht

Russisch Blauwe katten hebben een hele speciale vacht. Het is net fluweel. Dit komt omdat hun vacht uit twee soorten haren bestaat. Korte wollige gekrulde haren en lange stevige haren. Heel handig want ze haren niet zo veel als gewone katten.

Karakter

Ze hebben een heel lief karakter. Het zijn geschikte binnenkatten. Onze kat Lina is nog nooit buiten geweest. Men zegt wel dat ze bijna niet mauwen, maar onze kat Lina (die geen boeken kan lezen) schreeuwt als ze krols is het hele huis bij elkaar!

Kleur

Ze zijn grijs, in de kattenwereld heet dit blauw. Ik heb nooit begrepen waarom, want het is grijs en niets anders. Maar wel een hele mooie kleur grijs. De vacht lijkt telkens van kleur te veranderen, zeker als ze in de zon lopen, of als je ze tegen het licht in bekijkt. Dit komt omdat de haren een witte punt hebben.Hoe kom ik aan een Russisch Blauw kitten?

Sinds ons eerste nestje hebben veel mensen gevraagd of we nog kittens hadden. Maar we hadden er maar vier, dus niet meer. Hoe moet je dan aan zo'n katje komen? Het is het handigst om te informeren bij een van de kattenverenigingen in Nederland. De twee grootste in Nederland zijn Felikat en Mundikat. Ook las ik laatst in het Mundikat magazine dat er een werkgroep Russisch Blauw is opgezet. Hun e-mail is werbc@mediaport.org.

Prijs van Russisch Blauwe kittens

De prijs van een Russisch Blauw kitten ligt tussen de 500 en de 1500 gulden. Hoe mooier de ouders van de kitten, en hoe meer prijzen ze op kattenshows hebben gewonnen, hoe hoger de prijs van de kittens. Het is wel een hoop geld, voor zo'n klein bolletje wol, maar je moet wel bedenken dat de fokker ook veel geld heeft moeten uitgeven. Allereerst moet de poes, voordat ze bij de dekkater mag, inge-ent worden en getest op FIV (kattenAIDS) en FLV (kattenleukemie), twee dure testen. Vervolgens moet de eigenaar van de dekkater betaald worden voor de dekking (inclusief logies van de kat). Als het nestje er eenmaal is, dan moeten de kittens worden ingeent, de stambomen moeten worden betaald, etc. En dan heb ik het nog geen eens over de enorme hoeveelheden voedsel die de moeder + kittens naar binnen weten te werken, en de schade die zo'n span jonge pluizebolletjes aan je huis weet aan te richten voordat ze naar de nieuwe eigenaars gaan!

Aanschaf van een kitten

Als je zoveel geld voor een kitten hebt betaald, mag je ook wel wat verwachten. Een goede fokker heeft het katje goed gesocialiseerd, zodat het niet bang voor mensen is. Het kitten moet minstens 12 weken oud zijn, zodat het een goede opvoeding van de moeder heeft gehad. Het is dan zindelijk, en is twee keer ingeent, en een keer ontwormd. Van de eigenaar hoor je een inentingsboekje te krijgen en een stamboom (soms krijg je die na een tijdje opgestuurd, want de aanvraag van de stamboom bij de kattenvereniging duurt soms langer dan verwacht). Let bij het kiezen van een katje op de volgende zaken: het katje mag niet bang voor mensen zijn, niet erg schrikken van onverwachte dingen, het moet speels en nieuwsgierig zijn, de ogen moeten helder staan, de oren moeten brandschoon van binnen zijn, en natuurlijk mag het katje niet onder de vlooien zitten.

Links naar sites over (Russisch Blauwe) katten

Klik op het menu links voor de links.....